DUNLOP AERO-STAR PRO, LITE, TEAM PADELRACK - TEST, RECENSION OCH OMDÖME

Padelson.se har testat Dunlop Padels nya toppmodeller i serien Aero Star. Intresset har varit stort för denna serie bland våra kunder och Dunlop är numera på allvar med och utmanar de tidigare stora giganterna bland rackettillverkarna. Dunlop har sedan länge tillverkat riktigt bra padelracketar för rimliga priser men har i Sverige ännu inte fått det erkännandet de förtjänat. Den nya Aero-Star serien med sina fyra modeller kommer förhoppningsvis vända detta.

Vi är imponerade över Dunlops nya padelserie och serien har tom överträffat våra förväntningar. Vi summerar serien nedan med fyra nyckelord:
- Grym design!
- Tri-Clamp.
- Fantastik kvalité!
- Prisvärd serie.

Testet nedan har vi strukturerat upp på följande sätt:
- (Nya) Teknologier
- Specifikation av de fyra modellerna som ingått i testet och vad som är unikt med varje modell
- Kort presentation av våra fyra testspelare
- Recensioner per racketmodell från våra testspelare

Enjoy!


TEKNOLOGIER

Ny hybridform mellan droppform och diamantform
Samtliga padelracketar i familjen Aero-Star-har en ny hybridform mellan dropp och diamant, vilket ger en bredare sweetspot mot toppen av racket och har en balans som ligger medel i racket. Pro-versionen har dock en något högre balans än övriga racketar i serien även om hybridformen är densamma.

Japanskt kolfiber
Samtliga modeller har ram och träffyta som är tillverkade av typen Japanese Carbon (japanskt kolfiber) som är ett material av högsta kvalitet och är det mest 'high-end' kolfibret på marknaden. Detta bärgar för padelracketar med maximal prestanda och ultimat konsekvens i slagen. För Aero Star Pro, Aero Star och Aero Star Lite består träffytan till och med av lyxiga 12K Japanskt kolfiber.

Tri-Clamp
Runt bryggan mellan handtag och träffytan finns en teknisk förstärkning med namnet Tri-Clamp. Denna konstruktion ger ytterligare stabilitet, styvhet och kontroll till samtliga padelracketar i serien Aero-Star.

Ultra Grip
Träffytan har en struktur kallad Ultra Grip för att ge ett bättre grepp och mer spinn och skruv på padelbollen. Med andra ord en räfflad yta för att öka effekten och skruven i bollen. Observera att Aero-Star Team inte innehar denna teknologi utan har en slät yta.

Power Holes
Power Holes är nytt mönster av hålens placering tillsammans med varierande håldiametrar över slagytan vilket ger maximal kraft vid attackerande slag. Med andra ord ett hålsystem med varierande storlekar för att generera maximal respons i träffen.

Kärna
Samtliga racketar i serien har en kärna av Pro EVA som är ett gummi-impregnerat medelfast skum. Styvheten är olika på de olika modellerna där Pro-versionen är styvare än övriga racketar i serien.

Frame protection
För att skydda racket vid kontakt med golv, galler och glas sitter DFPS (Dunlop Frame Protection System) på, vilket är en transparent skyddstape på ramen. Vi rekommenderar såklart ändå alltid våra kunder att införskaffa ett separat ramskydd till sitt racket som går ut mot kanterna. Observera att Aero-Star Team inte har Dunlop Frame Protection System.

 

RACKETAR SOM INGÅTT I TESTET

Dunlop Aero-Star Pro 2021
FORM: Hybrid (Diamant/Dropp)
BALANS: Hög
VIKT: 370 gram
YTPROFIL: Ruggad/Räfflad
MATERIAL: 12K Carbon av typen Japanese Carbon
UNIKT MED DENNA MODELL: Toppmodellen i Dunlops Aero-Star familj och används av WPT spelaren Ramiro Moyano. Har en topptung balans med något högre vikt och styvare kärna jämfört med småsyskonen i familjen. Detta ställer högre krav att komma rätt till bollen men gör man det så kommer racket svara med fin precision i det defensiva spelet och kraft i det offensiva spelet.

Dunlop Aero-Star 2021
FORM: Hybrid (Diamant/Dropp)
BALANS: Medel
VIKT: 365 gram
YTPROFIL: Ruggad/Räfflad
MATERIAL: 12K Carbon av typen Japanese Carbon

Dunlop Aero-Star Lite 2021
FORM: Hybrid (Diamant/Dropp)
BALANS: Medel
VIKT: 350 gram
YTPROFIL: Ruggad/Räfflad
UNIKT MED DENNA MODELL: Aero-Star Lite är en lättare variant med en vikt på endast 350 gram. Vidare så har racket även en mjuk kärna till skillnad från sina syskon. Tillsammans ger detta ett lite mer lätthanterligt och förlåtande racket än de två större syskonen.

Dunlop Aero-Star Team 2021
FORM: Hybrid (Diamant/Dropp)
BALANS: Medel
VIKT: 365 gram
YTPROFIL: Slät
UNIKT MED DENNA MODELL: Aero-Star Team är ingångsmodellen i familjen med sitt mjukare material i slagytan. 1K japanskt kolfiber.


SPELARE SOM INGÅTT I TESTET
Samtliga fyra spelare som testspelat Dunlop Aero-Star padelrack har tidigare varit aktiva i olika idrotter och framförallt i bollsporter. Alla började spela padel 2017 och har nu alltså spelat i ca 4 år. Alla spelar 2-3 gånger per vecka där Calle är undantaget med sina 3-4 gånger per vecka.

Carl
Spelnivå: 3,5
Spelar padel 3-4 gånger per vecka
Spelstil: Bollsäker defensiv forehandspelare som gillar att hålla igång bollen och missar ytterst sällan.
Favoritslag: Bandeja

Richard
Spelnivå: 2,5
Spelar padel 2-3 ggr per vecka
Spelstil: En mer defensiv spelare. Ingen avgörare.
Favoritslag: Lobben

Elias
Spelnivå: 2,5
Spelar padel 2-3 ggr i veckan per vecka
Spelstil: Medel-offensiv. Letar gärna efter läget att snabbt avgöra.

Favoritslag: Vibora

Martin
Spelnivå: 3,5
Spelar padel 2-3 ggr per vecka
Spelstil: Defensiv spelare. Försöker hitta vinklar och möjligheter att få slå sina stoppbollar.

Favoritslag: Defensiva slag vid glas och stoppboll


RECENSION/OMDÖME PER RACKETMODELL


Dunlop Aero-Star Pro 2021:

Carl
Japanskt kolfiber 12k. Inte helt oväntat favoriten för Calles del i denna serien och likaså för Ramiro Moyano som är rankad 31:a på World Padel Tour. Det rack i serien med lite styvare material i träffytan samt även i kärnan i form av PRO-EVA. Ett rack som ger dig ett otroligt bra tryck när du träffar bollen rätt vilket fick upplevas när bollarna seglade ut ur buren. Sammanfattningsvis är det ett offensivt rack med otrolig fart i. Är det dessa egenskaper du letar efter i ett padelrack tillsammans med en grym design så kan Calle slå ett slag för detta rack! Mer avancerat med tanke på den höga balansen och en mindre sweetspot. Bollträffen påminner en hel del om Bullpadel Hack 03.

Richard:
Det topptunga racket är tyngre för armen och kräver att du kommer rätt till bollen. Denna modell tillhör inte de rack som Richard vanligtvis spelar med. Söker du mer kontroll så kika på Aero-Star alternativt Aero-Star Lite. Det ger bra tryck i slagen men kommer du inte rätt till bollen så straffas du mer än vad det ger fördelar. En utmaning att hantera och ett rack för de lite mer avancerade spelarna med tryck i spelet.

Elias:
Märker av den topptunga balansen. Gav bra fart vid bra bollträff när man hade tiden på sig att komma rätt till bollen. Märker av den hårdare kärnan och ytan vilket gör att det känns styvare. Inget rack att rekommendera för de som har armbågsproblem. Lämpade för offensivt spel.

Martin:
Likt Carl så faller detta rack även Martin i smaken. I samtliga delar av spelet kände Martin att detta rack var fantastiskt bra! Martins paradslag stoppbollen gjorde sig påmind då han fick bra grepp i bollen. Precisionen i lobbarna och snabb rekyl på servereturer var andra fördelar som Martin lyfte fram. Vi får se hur lång tid det dröjer innan detta rack placerar sig i Martins padelväska :)


Dunlop Aero-Star 2021:

Carl:
Japanskt kolfiber 12k även i detta rack. Designen är så gott som identisk som Pro-modellen. När Calle dock byter från Pro till detta rack, som har en medelbalans samt väger 5-10 gram mindre, så blir direkt känslan att det är mer lättmanövrerat. Det som Calle även märkte var att kärnan var något mjukare. Detta i kombination gör att det är snällare mot armen. Detta rack passade samtliga av oss och det är ett rack som vänder sig till den breda massan av padelspelare. En bra balans mellan fart och kontroll. Testa! Du kommer inte att bli besviken på detta padelrack.

Richard:
Summerar det som ett allround-rack för många olika typer av spelare. Allt från de som vill ha ett lite mer avancerat rack till de mer rutinerade spelarna som önskar något mer kontroll än vad de mer topptunga racken på marknaden ger. Du kommer inte sakna trycket i smasharna i denna modell.

Elias:
Inte favoriten. Briljerar inte riktigt på något plan men klarar sig ok med det i det offensiva och defensiva spelet. Något enklare att hantera än storebror Pro. Passar för motionärer och de som är ute efter ett allround-rack.

Martin:
Skön känsla! Rekommenderas för de spelare som har spelat ett tag men vill ta sitt spel till nästa nivå. Stabilt i det defensiva spelet och bra kontroll. Får inte riktigt samma kick som i Pro-modellen vilket den lite mjukare kärnan resulterar i. Då Martins känsla var att han får lika bra kontroll och mer tryck med Pro-modellen så vägde det över till att Pro-modellen blev favoriten.


Dunlop Aero-Star Lite 2021:

Carl:
Japanskt kolfiber 12k även i detta rack. Lättmanövrerat rack vilket ger otroliga fördelar i spelet. Enkelt att komma rätt till bollen vilket definitivt är en fördel med tanke på Calles fotarbete. Då Calle gärna vid rätt lägen försöker smasha ut bollen så saknar han det extra trycket när det väl blir smashläge. Har du dock en riktigt bra smäll i smashen och söker ett lite lättare rack så kommer du kunna kicka ut bollen ur buren oavsett. ”Ett grymt bra rack som vänder sig till ett brett sortiment av spelare och gissningsvis det rack som kommer vara det mest populära bland padelspelare”

Richard:
Man märker av den lättare vikten tillsammans med medelbalansen att det gör det lättare att hantera racket i snabba dueller, särskilt framme på nät! Enkelt att komma rätt till bollen och hitta en fin bollträff! Då racket är lättare så blir effekten för Richard att han saknar det lilla extra trycket som lite tyngre rack ger. Dock kompenserar det att kontrollen inte tummas på och ger bra självförtroende i placerade bollar samt i det defensiva spelet.

Elias:
Lätthanterligt rack som Elias tycker presterade bäst framme vid nät. Det var lättare att hantera och vara på rätt plats vid slagen och blockningarna. Dock något ostabilt och det var mer utmanande att få kraft i slagen då det är ett lättare rack. Upplevde en mjukare bollträff än vid jämförelse med Aero-Star Pro och Aero-Star.

Martin:
Lätt och bra känsla i racket. Smidigt att manövrera och därmed enklare att komma rätt till bollen. Effektivt i snabba dueller. Ett bra rack även för nybörjaren som önskar lite hårdare yta.


Dunlop Aero-Star Team 2021:

Carl
1 k kolfibermaterial. Ett betydligt mjukare rack i kärnan än övriga varianter i serien. Det gör tyvärr för Calles del att han tappar lite känslan i bollträffen. Den mest lättspelade modellen i serien vilket gör att den passar nybörjaren perfekt då det även genererar bra med fart. Ingen struktur på ytan till skillnad mot övriga modeller i serien. Vill man gärna ha strukturen på racket för lite mer effekt men är inne på ett lite mer lättspelat rack så skall man absolut kika på Aero-Star Lite 2021!

Richard:
Favoriten i serien hos Richard! Han summerar det som ett ”lättspelat racket med lite mer fart i”. Tillägger även att det ger bra kraft/tryck i slagen när det behövdes.

Elias:
Mjuk bollträff och väldigt förlåtande. Saknade dock kraften i racket även om det gav lite extra hjälp med farten vid vanliga slag. Kändes lite klumpigt tyvärr. Ett rack för nybörjaren.

Martin:
Ingen favorit. En mjukare bollträff vilket inte passade Martin alls. Saknar den räfflade ytan. Ett mer lättspelat rack som passar för de som önskar hjälp i slagen i form av kraft.

SUMMERING/OMDÖME/RECENSION
Som vi skrev i inledningen av detta rackettest så är vi är imponerade över lanseringen av Dunlops nya serie av padelracketar. Vi summerade även serien med ett par nyckelord som vi nu väljer att utveckla:

- Grym design! Inget att tveka på. Dessa racket är grymt snygga, stilrena och minimalistiska.

- Tri-Clamp. En riktig succé. En av de bästa bryggorna på marknaden som stärker upp Aero-Star serien och som dessutom är skön att hålla i med icke spelhanden mellan slagen.

- Fantastik kvalité! Det Japanska kolibret andas kvalité rakt igenom.

- Prisvärd serie. Du får mycket rack för pengarna och vi är glada att Dunlop kunnat hålla nere sina priser även om racketmodellerna håller hög kvalité.

I skaran finns ett racket för alla spelare och spelnivåer. Carl och Martins favorit i serien var Aero-Star Pro men där de även gillade Aero-Star och Aero-Star Lite mycket. För Richard blev Team-modellen favoriten men där Aero-Star och Aero-Star Lite också presterade bra men där Pro-modellen kändes alltför avancerad. Elias hittade inte riktigt någon favorit i serien. Elias som spelar med runt padelracket idag har tidigare haft svårt att vänja sig vid droppform och diamantform. 1,5 timmars spel räckte inte riktigt för att komma in i denna nya hybrid-form varför Elias inte riktigt hittade någon favorit i serien.

Vi på Padelson testar i stort sett alla nya modeller av padelracketar vi säljer. Uppskattar du våra tester och vill få recensioner och omdömen av fler modeller och märken? Tveka i så fall inte att kontakta oss. Vi är här för er!

Välkommen med din beställning av Dunlop padelrack och glöm inte ramskydd i form av Dunlop Protection Tape Transparent 3-packovergrips och ett rör av Dunlop Pro Padel bollar.

Vi kan samtidigt passa på att rekommendera Dunlops nya väska Dunlop Elite Thermo Red/Black. Denna väska passar riktigt bra till Aero-Star serien och används också av World Padel Tour spelaren Ramiro Moyano.