STIGA AXE PADELRACK - TEST, RECENSION OCH OMDÖME

Padelson.se har testat STIGA Padels nya toppmodell STIGA AXE. Intresset har varit enormt för detta rack som är utvecklat tillsammans med SM-guld vinnaren Daniel Windahl och racket är också identiskt med det som Daniel spelar med, inkluderat samma vikt, balans etc. Daniel var ute efter ett padelracket som var styvare utan att kompromissa med vare sig fart eller kontroll och som framför allt inte tog bort känslan. På så sätt föddes padelracket STIGA AXE. Vi på Padelson är grymt imponerade över detta nya racket och det är positiva omdömen och recensioner rakt igenom från våra test-spelare. Vi är även glada att Stiga nu också erbjuder ett alternativ med ruggad yta! 

Enjoy!


Padelspelare som ingått i detta test

Carl-Henrik
Racketbakgrund från tennis, badminton, squash och pingis. Spelat ca 2 år och spelar kontinuerligt 3-7ggr/vecka. Främst backhandspelare men alternerar med spel på forehandsidan. Carl-Henrik använder taktik och teknik för att manövrera ut motståndarna. Absoluta favoritspelare på World Padel Tour är Lebron och Tapia.

Paradslag Carl-Henrik
: Maskerad passering på utsidan av forehandspelaren samt toppad smash mot galler på backhandssidan.


Linnéa:
Före detta badmintonspelare på elitnivå. Hittade padeln för ca 1 år sedan och har sedan i somras spelat nästan varje dag. Tyvärr har Corona tillfälligt stoppat tävlingssatsningen. Badmintonbakgrunden ger Linnéa fördelar i padeln då hon är van vid ett snabbt och kraftfullt spel. Linnéa är forehandspelare eftersom hon gärna vill ha backhand i mitten, då hon anser att backhand och backhandvolley är hennes starkaste slag.

Paradslag Linnea: Vinklad backhandvolley.


Carl: Bollsäker forehandspelare som gillar att hålla igång bollen och missar ytterst sällan. Ju fler gånger bollen går över nät desto mindre chans har du att vinna bollen mot Carl. Bra touch men kan även slå hårt vid bra lägen. Carl föredrar racketar med ruggade/finkorniga ytor då han vant sig vid att spela med dessa och upplever att de ger lite bättre grepp i bollen på slicen.

Paradslag Carl: Djupa skurna volleys som knappt studsar, vilket gör det svårt för motståndaren att få tillbaka bollen i spel.


Kommentarer CARL-HENRIK
”Att STIGA AXE är ett otroligt skönt racket kände jag direkt! Jag har använt STIGA ACE och STIGA ART under ca 1 år innan jag nu fick testa ett STIGA AXE. För mig, som tycker bäst om ART, kändes AXE som en perfekt vidareutveckling genom att det är styvare, vilket ger mer fart men både kontroll och känsla finns där. Jag upplever att AXE, liksom ART, har sin sweetspot mer mot mitten på racketen medans ACE har sin sweetspot lite längre ner, vilket inte passar mig. Efter många timmars bantid i padelhallen senaste åren vet jag nästan direkt vid första slaget om ett racket passar mig eller ej och det har till stor del med balansen i racket att göra. Eftersom balansen på STIGA AXE påminner om STIGA ART och är i samma viktområde och form som övriga Stigas rackets, så kände jag direkt att detta racket passar mig och har just den träff jag gillar.”

”Att Stiga lagt på lite struktur på ytan kändes också bra. Det gick lätt att få spinn på bollen, vilket ger bra effekt på både bandeja, volley och vibora.”

”För mig blir STIGA AXE ett naturligt val när jag byter ut eller kompletterar mitt ART-racket. Lättspelat med både fart, kontroll och känsla.”


Kommentarer LINNEA
Linnea spelar för närvarande med STIGA ACE och gillar det väldigt mycket. När hon provspelade nya STIGA AXE blev hon väldigt positivt överraskad då hon inte trodde något racket skulle kunna mäta sig med hennes STIGA ACE. ”Jag upplever att AXE är lite mer lättspelat än ACE och ger en känsla av både kontroll och balans. AXE anser jag vara snäppet hårdare/styvare än ACE och inte riktigt lika kraftfullt. Jag upplever att AXE har en något högre balans, vilket jag var lite ovan med i början men ganska snabbt vande mig vid och efter en stund kändes det väldigt bra.”

Den ruggade ytan på STIGA AXE gillade Linnea mycket: ”Den räfflade ytan gav mig mer grepp i bollen och jag kunde spela ett mer kontrollerat spel.” Självklart undrar vi nu om Linnea är på väg att byta racket från STIGA ACE till STIGA AXE? På den frågan svarar hon. ”Jag tycker att båda racken är riktigt grymma, även extremt stilrena och snygga. Jag kan inte välja vilket jag gillar mest men om jag måste välja får jag nog ändå säga det nya AXE då de gjorde mig så glatt överraskad. Dock måste jag säga att den höga farten man får utav ACE är oslagbar.” Vi funderar så här, varför inte ha båda i sin padelväska? STIGA ACE när man behöver höja tempot och STIGA AXE när man behöver spela ett mer taktiskt och planerat spel.


Kommentarer CARL
Eftersom Carl är en god taktiker valde han självfallet att dela in sin recension av STIGA AXE utifrån det defensiva och det offensiva spelet.

Defensiva spelet: Känslan jag fick var ett förlåtande rack med en mjuk träff. Det var lätt att hitta sweetspot.

Offensiva spelet: Bra respons och rekyl vid träffarna. Racket ger mycket fart. Det som jag hittade väldigt bra med detta rack var vid smashen. Kan man som padelspelare hitta rätt här i träffen så får man mycket ut av detta racket.

Design: Grym! Stilren och enkel design. Uppskattas garanterat av många.

Känsla: Bra känsla. Lätt att hitta rätt i träffen.

Generellt
: Ser jag till det stora hela så är STIGA AXE ett fantastiskt bra padelracket som passar väldigt många typer av spelare. Jag hade dock gärna sett en mer ruggad yta då jag inte riktigt kände att jag fick den spinn jag önskade i mina slag.


Slutsatser
STIGA AXE, liksom övriga av STIGAS modeller, kommer i rund form. Runda formen är som ni läsare känner till den form som är mest skonsam för armen och minskar risken för padelarmbåge. Vissa förknippar World Padel Tour (WPT) med diamantformade racketar, vilket inte stämmer. Det är idag en blandning av både runda, droppformade och diamantformade bland världens bästa padelspelare. Fler och fler spelare på alla nivåer går mer åt det rundare hållet, vilket STIGA Sports uppmärksammat och fortsatt med även med sitt senaste tillskott till skaran, STIGA AXE.

STIGA AXE har ett ytskikt av både glasfibrer och kolfibrer. Detta gör att racketen blir något styvare än om ytskiktet enbart bestått av glasfibrer. Dock har STIGA AXE, liksom övriga STIGA-modeller en kärna utav svart EVA-foam som är soft/mjukt och som kompenserar för den hårdare ytan och gör att racket, även vid felträffar ändå upplevs som förlåtande.
 
Självklart ska inte nybörjare, utan någon form av bollerfarenhet, satsa på STIGA AXE då dessa spelare ofta behöver ett glasfiberracket som genererar fart åt dem, till exempel STIGA ARC. Är man dock en duktig nybörjare eller bättre, och själv kan sätta fart på bollen, så upplever man ofta dålig kontroll med rena glasfiberrack på grund av den höga farten. Därför bör duktiga nybörjare, ändå upp till elitspelare, som själva kan generera kraft i slagen satsa på ett något mer avancerat racket som t.ex. STIGA AXE. Eftersom STIGA AXE är ett allround racket med neutral (even) balans, någonstans mellan låg och medel, så anser vi att racket passar både den offensiva och den defensiva padelspelaren.

Vi på Padelson var imponerade över STIGAS första lansering av padelracketar och STIGA fortsätter att imponera med uppföljaren STIGA AXE. Välkommen med din beställning och glöm inte ramskydd och overgrips. Både STIGA Impact Protection transparent och STIGA Ultra Overgrip håller lika hög klass som Stigas padelracketar.

Vi testar i stort sett alla nya modeller av padelracketar vi säljer. Uppskattar du våra tester och vill få recensioner och omdömen av fler modeller och märken? Tveka i så fall inte att kontakta oss. Vi är här för er!