RACKETTEST - STIGA Padel 2020 års toppmodeller

Padelson.se har provspelat STIGA Padels första padelkollektion. STIGA Sports har investerat drygt ett års utvecklingsarbete bakom den spännande padelsatsningen och det märks verkligen då hela kollektionen om tre padelracketmodeller andas kvalitet. Vi gläds verkligen över att äntligen ha ett ett stort välkänt svenskt företag bakom en padelsatsning och det här bara är början.

Racketar som ingått i testet

  • STIGA ARC
    Ett lättspelat och förlåtande racket med stor sweetspot och mycket kontroll. Ett prisvärt racket för nybörjaren.

  • STIGA ART
    Ett snabbt och välbalanserat racket med 3K kolfiber som ger hög fart utan att man förlorar kontrollen. Passar de flesta spelare från motionsnivå till tävling.

  • STIGA ACE
    Ett kraftfullt och responsivt racket med hela 24K kolfiber som skapar en oslagbar balans mellan fart, kontroll och känsla. För avancerade spelare och tävling.

Testspelare

Gabriel
Spelande spelare med styrkor i volley och forehand. Föredrar placering och kontroll framför hårdhet. Gabriel har ingen tidigare racketbakgrund. Fann padeln för 1,5 år sedan och har sedan dag 1 spelat regelbundet ett par gånger i veckan. Trivs bäst med runda racketar med både kontroll och fart.
Paradslag Gabriel:
Skruvade lobbar i motståndarens hörn.

Fredrik
Före detta Davis Cup spelare i tennis. Numera mycket framgångsrik på padelarenan i Swedish Padel Tour B-klasser och herrar 45+. Bland veteraner är Fredrik en av de främsta padelutövarna i Sverige. Styrka i smashen och med överraskande raka slag längst väggarna, framförallt på returer. Mycket snabb vid nät med god reaktionsförmåga och överraskande vinklade volleys, samtidigt som han även kan bryta in och ändra riktning på bollen. Ge dig inte in volleydueller med Fredrik!
Paradslag Fredrik: Dropsmash. Det går helt enkelt inte att veta om Fredriks smash blir stenhård eller överraskande lös med skruv djupt i mitten. Man vet alltså aldrig vart man ska stå när Fredrik har smashläge.

Mats
Forehandspelande partner till Fredrik. Står alltid rätt, grym spelföreståelse och touch. Sliter som en varg för att jobba fram avgörande lägen för backhandspelaren. En typisk gnet som strikt orkar hålla mitten och inte överilar sig med att göra jobbet svårare än det är. Ju fler gånger bollen går över nät, desto mindre chans har du att vinna bollen mot Mats. Påminner mycket om Matias Diaz i spelstil men favoriten på World Padel Tour är ändå Fernando (Bela) Belasteguin.
Paradslag Mats: Forehand och forehandreturer (det var ett par år sedan Mats missade en enkel forehand).

Joel
Badmintonbakgrund och därmed en hästspark till smash. Hanterar både forehand- och backhandsidan väl. Ganska allround och kan anpassa spelet utifrån motståndet för att optimera vinstkvoten. Får du inte höjd och längd i lobben är chansen ytterst liten att vinna poängen mot Joel. Håll därmed bollen låg för att undvika hästsparken!
Paradslag Joel: Smashar som dunkas ur buren, eller rakt in gallret, så det ekar och hallens höga väggar vibrerar.

Per
Stabil volleyspelare med bra reaktionsförmåga vid nät. Tar varje chans som ges att ta över nätet. När motståndarna är framme på nät, slår Per gärna låga slag för att tvinga motståndarna att lyfta sina volleys. Blir bollen sedan hög, tar Per tillfället i akt och attackerar motståndet med beprövad taktik likt hans favoritspelare Paquito Navarro.
Paradslag Per: Vinklade volleys som studsar in i gallret.

STIGA Padel Fredrik

Vad tyckte vi om STIGA:s padelkollektion?

Samtliga racketar i kollektionen är runda och snälla mot både arm och axel. Många förknippar World Padel Tour med diamantformade racketar, vilket inte stämmer. Det är idag en blandning av både runda, droppformade och diamantformade racketar på WPT. Fler och fler spelare på alla nivåer går mer åt det rundare hållet, vilket STIGA Sports uppmärksammat.

Känslan är god i samtliga Stigas padelracketar och vi var alla överens om att produkterna håller hög kvalitet. Mest imponerade är att man redan i sin första padelkollektion direkt lyckas hålla världsklass och omgående kan utmana de väletablerade märkena. Samtliga STIGA:s padlar ger god respons i träffen och är, som Fredrik uttryckte det, ”aktiva”.

Ytan på samtliga racketar är blank, alltså ej ruggad/räfflad. Fredrik och Per, som brukar föredra ruggade ytor, saknade dock inte den ruggade ytan. Framförallt STIGA ART (silver) gav riktigt bra bett i bollen, vilket Fredrik utnyttjade med flera kickade smashar ur buren.

Designen är stilren. Ett svart eller vitt overgrip gör racketarna direkt till några av de snyggaste på marknaden. Eftersom STIGA:s padelrack till det kosmetiska påminner mycket om varandra, har vi valt att kalla dem för guld, silver och brons, då STIGA-loggan på racketarna i färgade i just guld, silver och brons. Prissättning är också därefter då brons (ART) ligger lägst i pris och guld (ACE) ligger högst i pris.

STIGA ARC

Bronsracket från STIGA ska inte underskattas. Sweetspoten är ”löjligt stor” som Gabriel uttryckte det. ”Jag tror att man med ARC kan träffa kanten och sweetspoten är nog där också” fortsatte Gabriel. Mats funderade på det där med att STIGA ARC (brons) riktar sig till nybörjare. ”Visst att nybörjare har god nytta av ett lättspelat racket med stor sweetspot men det här racket är definitivt inte bara för nybörjaren. Jag tror faktiskt att många riktigt duktiga padelspelare hade kunnat ta sitt spel till en ny nivå genom att köpa detta racket.” Liksom övriga två modeller är även STIGA ARC välbalanserat och med mycket god spelkänsla.

STIGA Arc
STIGA Arc

STIGA ART

Fredriks, Mats och Joels favorit av de tre racketarna. Upplevs som något mjukare än STIGA ACE (guld). Vi upplevde även att balansen på ART (silver) låg något högre upp än på ACE (guld). Detta var anledningen till att Fredrik, Mats och Joel var mycket imponerade av detta racket. Som Fredrik beskrev det så "skar ART igenom bollen och man kunde därmed få ut maximalt av sina slag, så även i ”kicken”. Joel uttryckte att han direkt kände att detta var ett rack som passade honom. ”Detta rack har sweetspoten precis där jag gillar att träffa bollen”.
 
Som flitig tävlingsspelare letar Mats efter den extra hjälp han kan få för att vinna matcher. Ett snällt och förlåtande racket är Mats lösning ("det kan gå riktigt fort i padel"), och här har STIGA verkligen lyckats.

Kvällens hårdaste smash slogs av badminton-Joel. Som vanligt stod Mats rätt placerad, någon (eller två) meter från bakväggen, och blockade bollen på uppstuds likt Mati Diaz, stenhårt tillbaka i magen på en snopen Joel. Utan ett så förlåtande racket som Stiga ART kanske poängen hade varit Joels.

STIGA Art
STIGA Art

STIGA ACE

Definitivt Pers och Gabriels favorit av de tre racken. Detta racket upplevde samtliga spelare som något hårdare än STIGA ART (silver). Träffar man rent med ACE är precisionen och kontrollen 100-procentig. Per och Fredrik menar att vissa topprack kan kännas klumpiga (tar tid att vänja sig vid), men STIGA ACE är otroligt smidigt med en behaglig balans och god spänst i träffen (har säkerligen med 24K att göra). Vi imponerades alla av både bra kontroll och fart. Runda racketar med god fart kan vara svåra att hitta. Man får prova många racketar innan man hittar det, men med STIGA ACE fanns vi gladeligen detta direkt! Eftersom Gabriel vill ha både kontroll och fart i ett runt racket, blir säkerligen STIGA ACE Gabriels nya padelrack.

Vi upplever att STIGA ACE levererar bra både vid nät och från bakplan, vilket betyder att det passar både den offensiva spelaren och den som har sina styrkor i defensiven.

STIGA Ace
STIGA Ace

Vilket padelrack vann testet?

Det är jämnt skägg mellan STIGA ACE (Guld) och STIGA ART (Silver). 2 pinnar (förstaplatser) för ACE (guld) och 3 pinnar för ART (silver). Gillar man något hårdare och spänstiga racketar, gå för Guld. Vill man ha ett något mjukare padelracket med något mer sträv yta, kör på Silver. Den som vill göra padel enkelt med stor sweetspot till ett fördelaktigt pris ska välja STIGA ARC (brons).

Tack till våra läsare!
Vi tackar dig så mycket för att du läst hela vägen ner hit. Som ett tack så kan du använda rabattkoden ”STIGAPADEL” vid utcheckning i kassan så dras 5% av från priset på samtliga tre padelmodeller från STIGA.

Har du frågor du inte fått svar på ovan? Kontakta Padelson kundservice så hjälper vi dig vidare.

Hälsningar
Padelson.se