Köpguide: Så väljer du ditt padelracket

När man väljer ett padelracket finns det ett par parametrar att ta hänsyn till. Det finns många märken och modeller så att välja rätt kan vara en utmaning, speciellt om man är ny i sporten. Med lite analys och eftertanke har du större chans att hitta ett racket som passar din spelstil och önskemål. Tänk på att kundservice hos Padelson har en lång erfarenhet och mycket kunskap så ta gärna hjälp för att just du skall hitta rätt.

EGENSKAPER

Vi redovisar alltid nedan egenskaper på alla padelracketar vi säljer för att du skall få så mycket information som möjligt tillgänglig inför ditt val. 

 • FORM: Rund / Dropp / Diamant
 • BALANS: Låg / Medel / Hög
 • YTPROFIL: Slät / Ruggad
 • VIKT: Antal gram (ex 360-385 g)
 • RAMBREDD: Antal mm (ex 38 mm)
 • TRÄFFYTA: Antal cm2 (ex 470 cm2)
 • LANSERINGSÅR: Årtal (ex 2018)
  Varumärkena släpper nya racketar och kollektioner varje år och de flesta tillverkare släpper nya produkter i början av året (januari-april). En modell lever ofta i en till två säsonger beroende på varumärke. Ibland görs små modifieringar eller färgändringar efter en säsong men i praktiken är det samma racket som säljs under nästkommande säsong. Vi redovisar det lanseringsår då den specifika modellen släpptes ut till försäljning. 

FORM

Padelracketar delas ofta in i tre kategorier av racketar baserat på dess form som antingen kan vara rund, dropp eller diamant. Olika former ger olika egenskaper och fördelar. 

Rund

På runda padelracketar såsom exempelvis Bullpadel Hack Control 2020 eller STIGA Art sitter sweetspoten något lägre och då hamnar också balansen längre ner. Runda racketar är fokuserade på att ge spelaren mycket kontroll i spelet. 

Dropp

På droppformade padelracketar exempelvis Vibor-A Black Mamba 2019 eller Head Graphene 360 Alpha Pro sitter sweetspoten mellan ett runt och ett diamantformat racket. Droppformade racketar är fokuserade på att vara en hybrid och ge en mix av både kontroll och fart. 

Diamant

På diamantformade padelracketar exempelvis Babolat Viper Carbon 2020 eller Bullpadel Vertex 02 2020 finns den större delen av träffytan högre upp på racketen varför balans och sweetspot ofta därför sitter högre upp. Diamantformade racketar fokuserar på att ge spelaren mycket fart och kraft i spelet. 

Formens påverkan på balansen

Balans går alltså ofta hand i hand med formen på racket men tillverkarna justerar ibland balansen för att hitta unika fördelar. Exempel på racket där balansen justerats ifrån vad som är standard för formen på racket är Head Graphene 360+ Delta Hybrid

BALANS

Beroende på vart balansen sitter ger det olika spelegenskaper. Balans på ett padelracket definieras som låg, medel eller hög. 

Låg

Låg balans betyder att vikten sitter längre ner på racketen, alltså längre ner mot skaftet än en hög balans, exempelvis Starvie Metheora Warrior 2020. Låg balans ger mer kontroll men mindre fart. 

Medel

Medelbalans ligger någonstans mitt emellan låg och hög och då kan man uppleva en blandning av både kontroll och fart.

Hög

Hög balans ger mer fart men mindre kontroll.

Val av balans

Valet av balans på sin padelracket handlar om vad man är ute efter, är man ute efter kontroll eller att få fart på bollen eller kanske en kombination av de båda?

 • Låg balans är lättare att hantera och ger mindre stress på handleden men man kan sakna farten.
 • Med en hög balans blir bollen något svårare att tajma, racketen känns tyngre i handen och är även något tuffare för handleden. Hög balans passar främst till lite mer avancerade spelare som är starka och som kan dra nytta av den extra farten men många duktiga motionärer kan även de lyckas bra med ett racket med hög balans. Ofta upplever de då att de får lite mer tryck i slagen som kan hjälpa dem att kicka ut bollen ur buren.

VIKT

Vilken vikt man trivs med på sitt padelrack är individuellt. Vissa trivs bättre med ett lättare racket exempelvis Bullpadel Flow 2020 eller Babolat Revenge lite 2019 och andra trivs bättre med ett tyngre racket exempelvis Vibor-A Yarara 2019.

 • Ett lätt racket går snabbare att flytta och kan vara en fördel framme vid nät där man ofta har ont om tid och måste reagera snabbt. Dock ger ett lätt racket mindre fart än ett tyngre racket. Ett tyngre racket ger också en stabilare träff och bollen kan uppleveas som lättare att styra.
 • Ett tyngre racket förutsätter rätt teknik och att man är tillräckligt stark.
 • Ju duktigare du blir desto tyngre racket kan du hantera, så spela med ett  så tungt racket du känner att du kan hantera och är bekväm med. Är racketen tyngre än vad du kan hantera så blir det jobbigt för armen och du blir sårbar för skador.

Vikt på padelrack för nybörjare

Som nybörjare kan det vara en fördel att börja med ett racket med något lägre vikt, men ju mer du spelar och ju duktigare du blir, desto snabbare kan du gå på de tyngre modellerna. Har du racketvana sedan tidigare kan man prova de tyngre modellerna redan från början.

Vikt på dam- kontra herr-modeller

Kvinnor brukar oftast trivas med lite lättare racketar. Vikten på damracketar brukar ligga någonstans mellan 340 till 360 gram. För män ligger vikten något högre, ofta mellan 360 och 380 gram men det finns också modeller som väger ner till 355 gram och ända upp till 385 gram.

Uppmätt vikt på padelracketar

Vissa rackettillverkare väger vardera rack och skriver ut dess exakta vikt på racketen, fråga oss om du har specifika önskemål. Andra leverantörer skriver ut ett spann på t.ex. 365-380 gram.

PADELSON - VAD FÖREDRAR VI SJÄLVA? 

Som backhandspelare gillar vi diamantformade racketar med hög balans för det ger mycket fart i det offensiva spelet. Vi gillar att avgöra poäng med hårda volleys och kicka ut smashar med exempelvis Wilson Ultra Tour eller Adidas Adipower 2.0 eller Babolat Viper Carbon 2020.

Vad man trivs att spela med är väldigt Individuellt. Det är bra att testa olika sorters rack så ser man ganska snabbt vad man trivs med. När man spelar padel är man ju i de allra flesta fall fyra stycken på banan och då finns det ju tre andra spelare med racketar, så låna gärna varandras racketar och testa runt. Vill man så hjälper vi gärna till och det går alltid bra att skriva på kundservice@padelson.se eller på vår facebooksida och ställa frågor.