Padelns historia

Padel är idag den snabbast växande sporten med över 20 miljoner utövare som tränar och spelar regelbundet. Framtiden är ljus och nya banor byggs hela tiden runt om i världen. Men hur började det egentligen? Vi får vända oss mot både Manhattan och kryssningsfartyg innan vi hamnar i Acapulco i Mexico.

PADELSPORTENS URSPRUNG

En präst i New York, Frank Peer Beal, ville ge fattiga barn på Manhattan något meningsfullt att göra på fritiden. Han skapade 1898 en variant av lawn tennis där man bytte ut tennisracketen mot kortskaftade träracket. Därav namnet paddle tennis. Man spelade på en betydligt mindre bana, 50 x 20 feet, än vanliga tennisbanor.

På 1920-talet så spelade passagerna på kryssningsfartyg tennis på en bana som avgränsades med väggar runtom. Ombord på båtarna var spelet mer av ett tidsfördriv.

Padelsporten, som vi känner den idag, skapades 1969 av Enrique Corcuera, en rik affärsman i Acapulco, Mexico. Enrique hade egentligen tänkt bygga en tennisbana i trädgården men hade inte utrymmet för det. Han anlade i stället en bana på 20 x 10 m och tänkte att han kunde skapa ett eget spel. Enrique hade erfarenhet av att ha spelat paddle tennis men han behöll bara idén med det kortskaftade träracket från det spelet. Han byggde murar runt banan för att hålla borta buskar och annan växtlighet samt för att bollen som de spelade med inte hela tiden skulle hamna hos grannen. Enrique och hans vänner testade olika typer av bollar och de prövade sig fram var servelinjen bäst skulle placeras. Det visade sig att Enrique hade skapat ett roligt spel, mycket underhållande och lätt att lära sig. Hans vänner tyckte att det var särskilt kul att låta bollen gå i väggen för att sedan fortsätta spela bollen. Enriques fru skrev ner det första regelverket i en liten bok som hon gav till sin man på hans födelsedag.


Den första padelbanan

Enrique Corcuera

UTVECKLINGEN I SPANIEN

Familjen Corcuera hade ofta besök av deras spanske vän, prins Alfonso de Hohenlohe, som blev mycket förtjust i spelet. Prins Alfonso tog med sig spelet hem till Marbella där han 1974 lät bygga två padelbanor vid tennisklubben i Marbella. Han modifierade bandesignen och reglerna lite för att göra det mer tävlingsinriktat. De spelregler för padel som skapades 1974 är de som gäller idag.

En kompis till prins Alfonso, den argentinske miljonären Julio Menditenguia, blev också mycket förtjust i den nya sporten och bestämde sig 1975 för att lansera spelet i Argentina. Än idag är det Spanien och Argentina som har flest banor och spelare.

Från de första banorna i Marbella 1974 spreds sporten runt om i Spanien och 2005 var padel väl etablerad med mer än 1.000 klubbar runt om i landet. Idag finns det över 12.000 padelbanor i Spanien och det är fler som spelar padel än tennis.

WORLD PADEL TOUR

Det spanska padelförbundet startade 2005 ett internationellt mästerskap, Padel Pro Tour, som spelades enbart i Spanien och höll på till 2012.

Mästerskapsserien ersattes 2013 av World Padel Tour. Nu skapade man en tävlingsserie som samlar de allra bästa professionella padelspelarna över hela världen. Det är padelns motsvariget till ATP och WTA inom tennisen.

World Padel Tour rankar de bästa manliga och kvinnliga padelspelarna och man har tävlingar i Spanien och Argentina men också i länder som Portugal, Monaco, USA, Brasilien, Italien, Mexico, Förenade Arabemiraten samt i Sverige. Det arrangeras 15-20 turneringar per år och säsongen avslutas varje år med ett finalmästerskap.

What Is The World Padel Tour? | World Padel Insider

NÄR PADELN KOM TILL SVERIGE

Det var Thommy Andersson från Båstad som 1998 tog sporten till Sverige. Thommy hade upptäckt hur roligt padel är när han var i Marbella. När han kom hem så byggde han den första padelbanan med hjälp av plywood och stängsel i en liten lokal i Grevie utanför Båstad. Där bildades Grevie Paddleklubb av ett gäng entusiaster. Redan året efter, 1999, så var ett 30-tal spelare aktiva och Sverige skickade fyra spelare till EM i Belgien. Men efter några år skulle en ny hyresgäst in i lokalen och man blev tvungna att montera ner banan och den första lilla lokala boomen dog ut.
Men Thommy skulle inte ge sig. Tio år senare, 2009, låg Thommy bakom att man byggde den andra inomhusbanan i Xbowl Sportcenter i Båstad och den första utomhusbanan i Båstads hamn. Från Båstad har padelsporten sedan spridits till övriga delar av landet.

Så erövrade padel Sverige | Aftonbladet

DEN SVENSKA PADELBOOMEN

I många år var padel mest en angelägenhet i norra Skåne men när tennisstjärnan Jonas Björkman och artisten Måns Zelmerlöw öppnade ett padelcenter 2014 i Stockholm blev det ett stort medialt intresse. Det bidrog till att locka allt fler till sporten. Många sportprofiler och andra kändisar lockades till sporten och öppnade padelcenter i egen regi eller som delägare, t.ex. Zlatan Ibrahimovic, Peter Forsberg, Marcus Rosenberg och Andreas Lilja.

Medierna bevakade utvecklingen och det skrevs många artiklar om den nya popsporten vilket ökade intresset från allmänheten. De senaste åren har antalet utövare fördubblats varje år och det finns mer än 1000 banor i landet.

SWEDISH PADEL TOUR

I Swedish Padel Tour ingår åtta tävlingar och de högst rankade spelarna deltar. Deltävlingarna spelas runt om i landet och Swedish Padel Tour avslutas med en final i december. Swedish Padel Tour arrangeras av Svenska Padelförbundet