Taktik och strategi i padel
Padeltaktik, strategi och kunskap spelar en avgörande roll i om du vill bli en bättre padelspelare. Här får du tips och råd som gör att du kommer bli skickligare, vinstrikare och ha roligare på padelbanan.
PADELTAKTIK
-
Läs dina motståndares styrkor och svagheter
Studera hur dina motståndare vinner sina poäng. Är det hur spelaren vinklar sina bollar eller är det en hård smash som är vinstgivande? Vad det än är ska du försöka spela på ett sätt som undviker motståndarens styrkor och utnyttjar hens svagheter. Hur gör du det? Spela bollen så motståndaren får så få lägen som möjligt för sina starkaste slag. Har du upptäckt en svaghet hos din motståndare så försök styra spelet så att motståndaren hamnar i problem så ofta som möjligt.
-
Utnyttja dina egna starka sidor
Om det är din placeringsförmåga eller din hårda smash som ofta ger dig poäng så använd dig av dina starka sidor så mycket som möjligt i matcherna. Det är ju kul att använda det man är extra bra på i matcherna vilket leder till ett vinstgivande spel.
-
Använd din spelförståelse, klokhet och smartness
Att vara stark i det mentala spelet på banan är en vinstfaktor.
-
Stressa inte efter bollen
Försök att behålla lugnet och värdera spelsituationen. Man har oftast mer tid i padel än man tror.
-
Du behöver inte alltid spela hårt och snabbt
Du får mer tid på dig om du spelar lite långsammare. Om du t ex servar lite lösare får du mer tid på dig att komma fram till rätt position vid nätet eftersom det ger dig ett övertag till att vinna poängen. Att satsa allt på serven för att vinna bollen direkt är oftast inte så framgångsrikt.
-
Sök inte alltid det vinnande slaget
Du riskerar mycket om du hela tiden satsar på ett vinnande slag. Om du inte kan vinna poängen, se till att du inte förlorar den. Det är mer vinstgivande att missa väldigt lite. Ge inte dina motståndare möjligheten att vinna enkla bollar på dina misstag.
-
Väggen är din vän
När bollen kommer mot dig kan du välja att slå till bollen direkt eller låta den studsa i väggen bakom dig. Du kommer att få ut mer av spelet om du lär dig att använda den möjligheten på rätt sätt.
-
Jobba som en våg tillsammans
En viktig utgångspunkt i padel är att du och din medspelare ska röra er tillsammans som en våg för att inte skapa några luckor/ytor för motståndarna. Om exempelvis en i laget är framme vid nät och en av er är längre bak i banan öppnar ni upp ett stort gap på er sida, vilket gör det enkelt för motståndarna. Tänk på att om ni båda är framme vid nätet och motståndaren slår en lobb ska båda i laget springa tillbaka tillsammans. Den ene spelaren ska alltså inte springa bakom den andra och ta bollarna, då skapas stora luckor för motståndarna. På samma sätt gäller att om ni lyckas lobba över motståndarna och de får backa, ska ni båda röra er fram till nätet och skapa övertag därifrån.
-
Öppna upp ytor
Att öppna upp ytor är grunden i padelspel. Ytorna använder du för att överlista dina motståndare och vinna poängen. Se till att hela tiden söka de öppna ytorna på dina motståndares planhalva. Då får du dem att förflytta sig vilket leder till nya öppna ytor att spela bollen mot. När du flyttar på din motståndare genom kvalitet och precision i dina slag så kommer du att styra spelet och vinna poängen. Det är också viktigt att ni som par ser vilken yta som öppnar sig oavsett vilket spelare som slår bollen och att ni använder den ytan till er fördel.
-
Tips på hur du behåller din nätposition
Se till att du behärskar alla de slag du behöver framme vid nät. Träna och nöt in slagen; forehandvolley, backhandvolley, alla slag över huvudet.
Slå slagen som tar bort alternativen för dina motståndare på andra sidan nätet. Slå bollen lågt ner mot hörnen för att minska vinklarna för att motståndarna ska kunna slå slag som hotar. Spela mot en spelare i motståndarlaget för ökad press.
Prioritera alltid din position vid nätet. Om du får en lobb mot dig så gäller att ju längre bak du är desto lösare bör du spela för att kunna hinna tillbaka till nätet. Se också till att du inte står för nära nätet för annars får du en väldigt lång yta bakom dig att försvara. Lagom avstånd är när man behöver ta ett par små, snabba steg framåt när man slår till bollen.
-
Använd lobben för att försöka återta nätet
Se till att lobben blir tillräckligt hög för att undvika att få tillbaka en bandeja eller en hård smash. Lägg lobben ut mot hörnen och gärna mot motståndarens backhandsida.
-
Slå en bra bandeja
En bandeja är ett slag på en lobb; en volley på en lobb. Du använder en bandeja för att behålla din position vid nät. Det är viktigt att ha kontakt med marken vid slagögonblicket till en början. Bandejan handlar om vilket hastighet, riktning och skruv som du sätter på bollen. En platt bandeja in mot en sidvägg är ett effektivt slag. Riktningen och underskruven är viktigare än att slaget har hög hastighet. Målet är att göra det svårt för motståndaren att returnera bra; att minska vinklarna för motståndaren.
-
Padelserven
Se till att anpassa hastigheten i serven så du hinner fram till din position vid nät. Om motståndarna lyckas returnera serven ner mot dina fötter eller till och med passera dig, då är det tecken på att serven är för hård. Om du märker att motståndarna kan utnyttja vinklarna du ger i serven, ändra då din taktik till att serva in mot motståndarens kropp. Försök analysera var motståndarna är mest bekväma med att returnera. Hur kan du utnyttja det för att få övertag i spelet?
-
Stoppboll
En stoppboll är mest effektiv när motståndarna befinner sig långt bak i banan och har slagit en boll med överskruv. Då är det bra att rycka motståndarna i djupled för att trötta ut dem och öppna nya ytor om man inte vinner bollen direkt. Försök aldrig slå en stoppboll när motståndaren har slagit en boll med underskruv. Då är sannolikheten stor att bollen ”dör” på ditt racket eller hamnar i nät.
-
Undvik de vanligaste nybörjarmisstagen
Ett vanligt nybörjarmisstag är att spela för hårt och sätta för mycket fart på bollen. Undvik det! Ett annat nybörjarmisstag är att du inte använder väggarna då du får lite panik när bollen kommer rakt mot dig. Du förlorar onödigt många bollar på det.
-
Padel vs. tennis
I tennis är det en stor fördel om du spelar hårt och snabbt för att sätta fart på bollen och pressa motståndaren. I padel handlar det mer om att hitta rätt tillfälle, att kunna spela på yta och kunna spela långsamt för att skapa problem för motståndaren utan att själv ta för stor risk.
-
Padel är en lagsport
Oavsett vilken nivå du och din partner spelar på så är det avgörande för er framgång hur bra ni spelar som ett lag. Samarbetet med din padelpartner är nyckeln till framgång.
TEKNIK OCH UTVECKLING
-
Tag hjälp av en privat padeltränare
När du känner att du kommit en bit på vägen i ditt padelspel men hamnat på en nivå där du känner dig osäker på hur du ska utveckla ditt spel ytterligare kan några timmar med en privat padeltränare göra underverk. Utnyttja tiden med din privattränare så effektivt som möjligt och skriv ner de tips du får så att du inte glömmer av dem när tiden går. Tänk på att praktisera och repetera de tips och råd du får så du nöter in dem ordentligt.
-
Grepp
Till skillnad från tennisen jobbar man inom padeln sällan med att justera greppet beroende på vilket slag man använder. Ett så kallat hammargrepp, funkar alltid och är att rekommendera som utgångspunkt.
-
Använd en bollmaskin
Det kan finnas tillfällen då det är bra att vara själv på banan och använda sig av en bollmaskin för att nöta in olika slag och rörelsemönster.
-
Kör ordentlig uppvärmning före spel och stretcha efter spel
För att du långsiktigt ska hålla dig på en maximal nivå i ditt padelspel och för att undvika skador så lägg tillräckligt med tid och koncentration på uppvärmning och stretching. Se till att du har ett paket med övningar som går igenom samtliga muskelgrupper som du använder dig av i padelspelet.
-
Spring med korta, snabba steg
Du blir snabbare på banan med små, korta steg. Du får också lättare att byta riktning vilket ger dig mer tid för att förbereda nästa slag. Träning med hopprep och löpstege är effektivt för att få till ett kort, snabbt steg.
-
Peka på bollen när du ska smasha
Sträck ut kroppen så att du blir så lång som möjligt, peka på bollen för ökad koncentration och träffsäkerhet och var bestämd i smashögonblicket. Tro på att du ska slå ett vinstgivande slag.
-
Tips för bättre kick i din smash
Se till att du sträcker upp din arm så högt som möjligt. I slagögonblicket sträva efter att ha bollträffen på högsta möjliga punkt. Om du är högerhänt ska du ha bollen på din vänstra sida så du får möjlighet att slå till bollen med skruv vilket ger kicken. Starta din rörelse med sidan mot bollen, sträva efter att starta smashrörelsen med lite tillbakaböjd rygg. Då kan du hämta så mycket kraft som möjligt från bålen och benen. Efter många timmars träning så kanske du en lycklig dag kan rikta din smash så att den slår i bakväggen för att sedan flyga ut över sidväggen.
-
Undvik belastningsskador
Padel kan ge efterhängsna sneda belastningsskador på din kropp. Se till att komplettera din padelträning med styrketräning med övningar som tränar upp rygg, mage, sida och stabilitet samt balans. Om du t ex är högerhänt se till att träna din vänstersida isolerat för att kompensera för den sneda belastningen vid padelspel.
KOMMUNIKATION
-
Var öppen mot din medspelare under matchen
Du vinner aldrig matchen ensam. Du och din medspelare är ett lag. Våga var öppen och prata med din medspelare under matchen. Då kan ni snabbt rätta till misstag och komma tillbaka till ett vinnande spel igen.
-
Ge positiv och negativ feedback
Oftast spelar du med någon som du gillar, litar på och tycker om att spela med. Ge din medspelare positiv feedback under spelet för ökad energi men var inte heller rädd för att ge negativ feedback om det skulle behövas.
-
Analysera matchspelet efteråt
När du tar en kopp kaffe eller en alkoholfri öl efter matchen med din medspelare så prata med varandra om vad som gick bra och dåligt i matchen som ni just spelat. Oftast kan man tillsammans komma på vad man kan förbättra och utveckla till nästa gång ni spelar.
Hope this helps,
Team Padelson